SOCIAL MEDIA

torsdag 3 mars 2016

Fransyska i lergryta

Idag provade jag på att laga fransyska i lergryta med morötter och kokt potatis. Den fick ligga och gotta sig i 5-6 timmar inne i ugnen och köttet bara föll isär när man drog kniven igenom. Såå gott! Detta brukar serveras hemma hos Gunnel och Bruno och detta måste vara en av mina favoriträtter nu.
Här kommer receptet till er:

Ingredienser:
  • en bit fransyska
  • 4-5morötter
  • svartpeppar
  • rött vin
  • 2 dl vatten
  • salt
  • persilja
Till såsen:
  • Skyn från köttet
  • 1 dl grädde
  • 1 köttbuljongtärning
  • svartpeppar
  • maizena
  • salt
  • svartvinbärsgelé
GÖR SÅ HÄR:
  1. Låt lergrytan stå i vatten i ca 1 timme.
  2. Lägg fransyskan i lergrytan och krydda rikligt med svartpeppar, lite persilja och salt.
  3. Häll i rödvin och vatten så det täcker till nästan hälften av fransyskan
  4. Skala och skiva morötterna i bitar och lägg ner i grytan.
  5. Låt den ligga i ugn i 5 timmar på 150 grader
  6. När steken är klar, lägg över köttet i en ugnsform (lämna skyn) och garnera med färsk persilja.

SÅSEN:
  1. Ta 2-3 dl från skyn i en kastrull.
  2. Tillsätt grädde och en kött-buljongtärning och låt puttra på medelvärme.
  3. Krydda med salt och peppar.
  4. Tillsätt svartvinbärsgele. Ta till önskad smak.
  5. Tjocka till såsen med maizena.
Servera med kokt potatis, morötterna som legat tillsammans med köttet och haricot vertse.
NJUT!

Skicka en kommentar